Aktualności
  • Ugotowali obiad dla medyków ze szpitala zakaźnego (ZDJĘCIA)

    22.05.2020

  • Siedmiu znanych kucharzy przygotowało mnóstwo zdrowego jedzenia dla lekarzy i pielęgniarek walczących z koronawirusem w Raciborzu. Na stołach pojawiły się zupy - kaszubska z ogonów wołowych oraz rybna. Na drugie danie były kasze z warzywami i indykiem, a potem deser.


    Ireneusz Stajer

    Regionalny szef kuchni firmy Unilever oraz inni kucharze z całej Polski ugotowali obiad dla lekarzy i pielęgniarek ze Szpitala zakaźnego w Raciborzu. Akcję zorganizowała Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi „na Ostrogu”. Przedsięwzięcie „Gotują najlepsi dla najlepszych” poszło bardzo sprawnie, kucharze uwinęli się przed czasem, a było ich aż siedmiu.

    - Wszyscy jesteśmy pod wrażeniem ich kunsztu i szybkości. Przygotowali dwie różne zupy, pierwszą kaszubska z ogonów wołowych – mówi Danuta Michalczuk, kierownik gospodarczy w SP nr 1. Przepis dał szkole zaprzyjaźniony kucharz Tomasz Rusik z Gdyni, któremu niestety nie udało się przyjechać do Raciborza na wielkie gotowanie. Zupa z pieczonych ogonów wołowych, które podarował zakład rzeźniczy „Janeta” z Lubomi, gotuje się kilkanaście godzin. Dlatego obróbkę wstępną zrobiono dzień wcześniej w restauracji „Taaka Ryba” w Suminie. Firma darmowo prowadzi warsztaty kulinarne w „jedynce”.

    Darczyńcy

    - Warzywa przekazała współpracująca z nami firma „Bonduelle” oraz raciborska hurtownia artykułów rolno – spożywczych „Węglowski”. To była zupa główna, smakowała rewelacyjnie – cieszy się pani Danuta. Drugą była zupa rybna z owocami morza i dużą ilością warzyw, która ugotował szef kuchni restauracji „Taaka Ryba” Łukasz Gamoń.

    Na drugie danie przygotowano kasze z warzywami, szparagami, bobem i indykiem, co było dziełem Pawła Kaczmarka, szefa kuchni Unilever Polska. Był jeszcze deser, na który składały się jabłka mrożone i świeże truskawki z kruszonką, podawany z kwiatami, by ładnie wyglądało. Autor: Robert Kopacz z Kielc.

    Na odporność

    - W przygotowanych daniach znalazły się składniki kuchni immunologicznej, wspierające odporność. Wiemy, że w tym okresie ważne jest dla lekarzy i pielęgniarek, żeby czuli się bezpiecznie – tłumaczy Paweł Kaczmarek. Potrawy przygotowali nadto: Michał Góra, Łukasz, Marcin Klich i dwóch kucharzy z Zakładu Karnego w Raciborzu. Żeby wszystko było zgodnie z obowiązującymi normami higieny, współpracująca ze szkołą firma „Hybryda” z Nędzy zaprosiła mikrobiologa. Jarosław Wilk z Krakowa reprezentował przedsiębiorstwo, które od ponad 20 lat zajmuje się higieną.

    Dyrekcja dziękuje


    Gotowe dania zawieziono do szpitala. Ekipie kucharzy i organizatorom przyszli podziękować dyrektor Ryszard Rudnik i ordynatorka oddziału zakaźnego. - Nasze szkolne kucharki ugotowały już raz posiłki dla raciborskiej służby zdrowia. Wówczas powędrowało do medyków 2,5 tysiąca pierogów przypomina Danuta Michalczuk. Akcję wsparli starosta Grzegorz Swoboda i prezydent Dariusz Polowy.

     

    Do tematu wrócimy w środowych "Nowinach".

     
  • Galeria:

  • IrS

  • LEON - KOPIA
  • Komentarze:
  • Informujemy, że:

    1. Administratorem danych wskazanych w zgodzie na przetwarzanie danych osobowych wyrażonej powyżej jest Fundacja Profesjologia Aktywizacji Rynku Pracy (dalej „Wydawnictwo”) z siedzibą i adresem w Rybniku przy ul. Wyzwolenia 10, adres e-mail: redakcja@nowiny.rybnik.pl
    2. Celem zbierania danych jest umożliwienie zalogowania się do gazety internetowej oraz korzystanie z jej funkcji i przeznaczenia.
    3. Podstawą prawną przetwarzania stanowi zgoda osoby, której dane dotyczą na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów. Przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy.
    4. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane innym podmiotom.
    5. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do realizacji celu przetwarzania.
    6. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania.
    7. Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie odbywało się na zasadach najlepszego wyboru produktu lub usługi, odpowiadającego Pani/Pana preferencjom.