Po naszymu
  • Co to je wołowina?

    25.03.2020

  • Mōj znajōmek Pieter mioł we robocie „miyndzynarodowo narada”. Przijechali na nia sztyry Niymce a trzi Czechy, co interesa do kupy ze jejich fyrmōm robiōm zagranicōm. Przed połedniym wszyjscy siedzieli na miyjscu a wiela debatowali. Wypiyli przi tym siedym zbōnkōw bōnkawy a zjedli pora talyrzōw sznitek ze wōsztym, szinkōm a majonyjzōm.


    Jednako kole trzeci godziny po połedniu wszyjscy już mieli fest głōd, a trza bōło tymu zocnymu byzuchowi zafōndować jakisik ôbiod. Szef kozoł Pietrowi zakludzić ich do jakij niyzadrogi resztauracyje. I tu sie zaczły starości, bo jedna, kaj dobry ôbiod dowali, bōła we tyn dziyń zawrzito, a we drugi już ôbiadōw niy mieli. Bezto nic niy ôstało, yno iś do tyj nojdrogszyj na rynek. Tam zbōnek wody ze citrōnym kosztowoł tela, co dobry ôbiod! Znajōmek, co dobrze szprechoł, spytoł sie tych Niymcōw, coby chcieli do jodła, ale ôni padali, że weznōm se to samo, co drudzy.
    Pomiyndzy tymi Czechami bōł jedyn chop, co sie kejś polskigo bezmała uczył i ôn se zażyczōł „menu” a padoł, że se sōm wybiere! Na głos czytoł kożde jodło, a padoł, że we Czechach majōm taki same! W kōńcu trefiył na miynso, a tam we trzeci linijce pisało: „wołowina w sosie własnym”. Tyn chop zblod, a głos sie mu zatrzōns, bo ledwie wyszeptoł: Co to je wołowina?
    Teroz Pieter bōł we saku: Jak mōm mu to pedzieć? Przeca wołowina, to je wołowina i tela! Ale spōmniało mu sie, że my, Ślōnzoki inakszy na te miynso godōmy, możnej to tyn Czech spokopi: Wiysz, to je ôwiynzi miynso… miynso ze krowy, rozumisz?
    – Howiezi maso? S krawy niy
    s wola? – Tyn Czech dalij troszka Pietrowi niy dowierzowoł. – Odpuść, ale zni to jako lidske maso, u nas „volovina” to je moc wielka gupota, bo wy mluwite „ty gupku”, a u nas se rzika „ty wole”, rozumisz tymu Petrze?
    Noreście wszyjstek se wyjaśniyło, a chopy sie w kōńcu dogodali! Ale jako sam teroz ôbjaśnić tych Niymcōw, co kōniecznie chcieli wiedzieć, ô co poszło? Pieter cosik tam wystynkoł, ale ôni i tak niy poradzili tego spokopić! Bezto potym mōj znajōmek ôbsztelowoł jodło na swoja gowa: zupa ze nudlami, frytki a kotlet a ku tymu jeszcze dwa zbōnki tyj drogi wody, a padoł se tak: Teroz to mi już żodyn godoł niy bydzie, że jo mu miynso ze gupieloka ôferowoł!
    Jako widzicie roztomili, czeski a polski jynzyk niby sōm taki do sia podane, ale sie tyż ôszydzić idzie. Ze Czechami lepszy sie po naszymu dogodocie, ale pozōr se trza dycki dać!

     
  • Grymlino

  • Koronawirus Blok
  • Komentarze:
  • 22.04.2020 17:33 fap
    ?
    durne bajdurzenie!

  • Informujemy, że:

    1. Administratorem danych wskazanych w zgodzie na przetwarzanie danych osobowych wyrażonej powyżej jest Fundacja Profesjologia Aktywizacji Rynku Pracy (dalej „Wydawnictwo”) z siedzibą i adresem w Rybniku przy ul. Wyzwolenia 10, adres e-mail: redakcja@nowiny.rybnik.pl
    2. Celem zbierania danych jest umożliwienie zalogowania się do gazety internetowej oraz korzystanie z jej funkcji i przeznaczenia.
    3. Podstawą prawną przetwarzania stanowi zgoda osoby, której dane dotyczą na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów. Przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy.
    4. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane innym podmiotom.
    5. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do realizacji celu przetwarzania.
    6. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania.
    7. Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie odbywało się na zasadach najlepszego wyboru produktu lub usługi, odpowiadającego Pani/Pana preferencjom.